A l’estiu, amb la pujada de les temperatures i les ganes de refrescar-se, l’afluència de gent a les piscines augmenta notablement. No obstant, s’han realitzat diversos estudis sobre l’afectació que té el clor en les dents i la salut bucodental.
El clor, és un component químic que s’utilitza per mantenir el pH de l’aigua i la piscina lliure de bactèries i microorganismes. Un estudi publicat per la revista de l’Associació Dental Americana, explica que les persones que entrenen més de sis hores a la setmana en piscines, poden arribar a patir el denominat “sarro del nadador”, una patologia que provoca que apareguin taques marrons o grogues a les dents. També tenen major probabilitat de patir periodontitis i gingivitis.
Com s’explica això?
Pel pH present a l’aigua. Mentre que el pH de la saliva, normalment està entre 6,5 i 7, el clor provoca que el pH de l’aigua estigui entre el 7,2 i el 7,6. Això fa que les proteïnes de la saliva es descomponguin molt més ràpid i es creïn dipòsits en les dents dels esportistes. Les bactèries s’adhereixen a aquests depòsits més fàcilment i es forma així la placa bacteriana i el “sarro”, que es la mateixa placa bacteriana mineralitzada per culpa de l’augment del pH.
Això no vol dir que ara haguem de deixar d’anar a la piscina o de deixar de practicar aquest esport que tants beneficis ens aporta. No obstant, el que si que és recomanable, en el cas dels esportistes, és extremar la neteja bucal per evitar l’aparició de patologies com la gingivitis, la periodontitis o les taques a les dents. En el cas casos més puntuals com l’ús de les piscines en temporada d’estiu, és important tenir encara més cura en el raspallat de les dents després de la piscina.
A Dental Esthetics recomanem fer una visita assegurada sempre després de les vacances d’estiu, ja que acostuma també a ser temporada d’excessos, de trencament de rutines i, això normalment repercuteix en la nostra salut bucodental.